Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με τις κελτικές γλώσσες (Μέρος Γ') Ημερομηνία:
3/12/2024, 09:40 - Εμφανίσεις: 41
Περνώντας στο κεφάλαιο της επίδρασης που άσκησαν η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός στους Κέλτες της Δύσης, αξίζει να επισημάνουμε εν πρώτοις ότι οι Έλληνες της Μασσαλίας –της αποικίας των Φωκαέων– και της νότιας Γαλλίας εν γένει (εμπορείο Αγάθης κ.ά.) είχαν αγαθές σχέσεις με τους Γαλάτες.
Ο ρωμαίος ιστορικός Τίτος Λίβιος, εν προκειμένω, τονίζει ότι στη Μασσαλία παρευρίσκονταν γαλάτες επήλυδες (hospites).
Παραδίδεται, επίσης, ότι οι Μασσαλιώτες ήταν τρίγλωσσοι, καθώς μιλούσαν ελληνικά, λατινικά και γαλατικά.
Εξάλλου, ο Στράβων, διάσημος γεωγράφος και ιστορικός, καταγράφει την πολιτιστική επίδραση των Μασσαλιωτών στους γαλάτες γείτονές τους.
Οι τελευταίοι, που γνώρισαν μέσω της Μασσαλίας τα ελληνικά γράμματα, προσεέπαιρναν έλληνες δασκάλους για τις τέχνες και τις επιστήμες, συνήθιζαν δε να συντάσσουν ελληνιστί τα συμβόλαια.
Το σωζόμενο επιγραφικό υλικό αναφορικά με τις ελληνοκελτικές επαφές στη Δύση περιλαμβάνει έναν αξιοπρόσεκτο αριθμό γαλατικών επιγραφών (επιτύμβιων, αναθηματικών, ιδιοκτησιακού χαρακτήρα) σε ελληνικό αλφάβητο.
Στα κείμενα αυτά –τα παλαιότερα χρονολογούνται στον 3ο αιώνα π.Χ.– τα γράμματα έχουν σε γενικές γραμμές τη φωνητική αξία που είχαν στην ελληνική των Ελληνιστικών Χρόνων.
Ελληνικές λέξεις δεν απαντούν στις κελτοελληνικές επιγραφές, απλώς μερικά ονόματα ομοιάζουν με ελληνικά, ενώ ορισμένοι μελετητές ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στις αναθηματικές επιγραφές μεταφραστικά δάνεια από την ελληνική.
Το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιήθηκε σε ευρεία κλίμακα στη νότια Γαλατία, στην περιοχή της Προβηγκίας και του κάτω ρου του ποταμού Ροδανού.
Όπως υποδηλώνει ο μεγάλος αριθμός ευρεθέντων χαραγμάτων τόσο στην ελληνική όσο και στη γαλατική, ο αλφαβητισμός των Γαλατών βρισκόταν σε αρκετά προχωρημένο σημείο την εποχή των κατακτητικών πολέμων του Καίσαρος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι οι άνδρες του βρήκαν σε στρατόπεδο Ελβετών (οι Ελβετοί ήταν κελτικό φύλο) πίνακες γραμμένους με ελληνικά γράμματα (περιείχαν ονομαστικούς καταλόγους μεταναστών), ενώ επισημαίνει τη χρήση ...